En slips för kalla dagar

varm slipsKan man köpa en värmande slips? Det är nästan svårt att tänka tanken. Men kanske kommer du ihåg en varm dag, på väg hem från jobbet. När hettan kändes olidlig och du lossade på slipsen. Kanske tog du till och med av dig den och la den i väskan. Varför gjorde du det? Jo, för att den värmde. Detta kan vi använda oss av på vintern!

Det finns ett stort utbud av slipsar som har en värmande funktion. Exempelvis finns en härlig variation av ullslipsar. Slipsar i ull känns varma, även i väder när det är kallt och fuktigt, vilket gör att de passar extra bra under årets kalla månader. Slipsar i ull kan ha en matt yta, som passar bra till rejälare kläder. Vill man en glansig ullslips finns det varianter som innehåller en mix av ull som även blandar in siden.

Det finns också olika sorters ull som kan ingå i slipsar, exempelvis kashmirull som inledningsvis kom från getter i Indiens kalla region Kashmir. Idag kommer dock den största mängden kasmirull från Mongoliet. Kashmirslipsen uppfattas både som mjuk, lätt och värmande.

Den händige kan själv virka en slips i alpackagarn (om det inte skulle finnas en alpackaslips handeln). En sådan slips skulle garanterat bidra till värme. Om man jämför alpacka med fårull, så är alpackaullen både varmare, starkare, glansigare och mjukare. Dessutom kliar alpackaull mindre, om man skulle vara lite känslig mot ullens fibrer. Alpacka har funnits i Anderna sedan urminnes tider, men det var först på 1800-talet som ullen gjorde succé i Europa och Amerika.

Ullslipsar brukar återfinnas i många varianter. Ibland ser man dem i virkade mönster och spännande strukturer. Om de behållt sin naturliga färger återfinns de i ett rikt spektrum av färger från brun och svart till ljusgrå och nästan vita.