Hur hittar man rätt täckbyxor till snowboardåkare?

Ett par riktigt bra täckbyxor ska passa för alla möjliga aktiviteter i kyla och snö, inte minst skid- och snowboardåkning. Med det sagt är många av dagens täckbyxor designade till att vara “allround”, vilket dessvärre ofta resulterar i att de fungerar okej till mycket men inte jättebra till specifika vintersporter.

Därför rekommenderar vi att snowboardåkare överväger sitt val av täckbyxor extra noggrant och att man försöker hitta ett plagg som utvecklats för de extrema förhållanden man ofta utsätts för på brädan. För att underlätta din jakt har vi skrivit ner våra tre bästa tips gällande täckbyxor för snowboards.

Tre saker att tänka på

Nedan hittar du de tre saker som vi anser vara viktigast att tänka på för snowboardåkare som letar täckbyxor. Följer du dessa tips och även litar på din egen kunskap och magkänsla kommer du inte ha ett problem med att hitta ett plagg som passar dig.

  1. Välj rätt märke

Ett enkelt sätt att försäkra sig om att man får ett par täckbyxor som lämpar sig för snowboardåkning är så klart att köpa från ett snowboardmärke. Idag finns det flera stora internationella märken som säljer brädor och tillhörande utrustning av absoluta toppkvalitet, exempelvis Burton och Nitro.

Fundera gärna lite på vilket märke du gillar bäst och helst hade associerat dig med så begränsar du dina valmöjligheter något och underlättar för dig själv i sökandet.

  1. Snåla inte

Alla som åkt snowboard vet att det är en ganska kostsam hobby, åtminstone när man behöver köpa nya kläder och utrustning. Men istället för att göra misstaget att köpa produkter från billigare märken som du tvingas byta ut säsong efter säsong, rekommenderar vi att du istället spenderar lite extra för att få kvalitet.

Väljer du att lägga ett par hundralappar mer på dina täckbyxor kommer du få en betydligt bättre produkt. Byxorna kommer passa bättre, har bättre isolerande förmåga och med stor sannolikhet kommer de hålla längre än en billigare motsvarighet. Idag kan du hitta kvalitativa snowboardkläder i flertalet butiker, exempelvis Outnorth och Stadium – butiker med ett brett utbud av sport- och outdoorkläder.

Det finns även mer nishade företag inom branschen. Exempel är SkiStar samt Brädkultur som även har en egen avdelning mot snowboard och tillbehör. Fördelen att vända sig till dessa butiker är främst att kompetensen. De har specialiserat sig på en inriktning

  1. Testa byxorna innan backen

Slutligen uppmanar vi alla att testa sina täckbyxor ordentligt innan man använder dem “på riktigt” för första gången. Se till att de inte skaver, att de passar bra och inte hindrar dina rörelser samt att de faktiskt håller dig varm. Det sista man vill är att hoppa av liften högst upp i backen bara för att inse att byxorna kasar ner och släpper in både snö och kyla.

Det är i regel enklast att testa täckbyxor i butik men du kan så klart beställa hem ett par och skicka tillbaka eller byta ut dem om du inte är nöjd.