Pälsmössa

Barn pilotmössor Lekmer Pilotmössor vuxen hatstore

När vinterkylan kommer och termometern börjar visa minus är det dags att klä sig passande och inget skyddar huvud och öron som en pälsmössa. I de nordiska länderna har pälsmössor med öronlappar använts under lång tid men idag tänker de flesta förmodligen på ryska soldater som använder en Usjanka vilket rakt översatt betyder öronlappsmössa.

Pälsmössa i äkta päls eller…

För den traditionsenliga är en varm mössa av äkta päls det självklara valet. Pälsen är oftast gjort av kaninpäls, ett material som använts i århundraden för sin kvalitet och förmåga att skydda mot kyla. Designen är olika och de flesta är tillverkade av skinn eller tyg. Skinnet kan vara äkta och då oftast tillverkat av kaninskinn. Insidan är alltid av päls men utsidan kan som sagt vara av annat material vilket också innebär att utseendet på mössorna varierar. Även om färgerna varierar är det flesta modellerna i naturnära färger.

…konstpäls

För den som inte vill ha äkta päls i sin mössa finns alternativet att köpa en pälsmössa av konstpäls. Dessa skyddar lika bra mot vind och kyla som de tillverkade i äkta päls. Även här finns olika modeller där vissa är helt gjorda i päls medan andra är det enbart delvis kombinerat med tyg. . Konstpälsmössor finns i många färger och även om de också vanligtvis är av naturnära färger så är utbudet mer varierat och mössor går att hitta i princip med alla tänkbara färger.

Utseende

Den modell de flesta tänker på är den i päls och med öronlappar som går att knyta under hakan. Även idag har de flesta modeller samma grunddesign men de kan se mycket olika ut delvis tack vare olika material och inspiration från andra typer av mössor. På vissa modeller är det möjligt att fälla upp öronlapparna de dagar när kylan inte är allt för svår. Utöver den klassiska modellen finns det många varianter utan öronlappar även om de inte är lika populära i Sverige.

Varför pälsmössa?

Utöver det självklara att det inte finns ett bättre sätt att skydda huvud och öron mot kyla och vind så är de riktigt snygga och moderiktiga. När vinterkylan är som svårast och andra huttrar vid bushållplatsen kan den med en pälsmössa njuta av den friska luften i lugn och ro. Det gamla talesättet att det inte finns dåligt väder bara dåliga kläder är bara allt för sant. Eftersom mössorna kommer i många utseenden och material så finns det en pälsmössa där ute för varje person, kvinna som man.

TREND

Till vintern så är pälsmössan het – i dubbel bemärkelse. Inte bara gör den så att öronen håller sig varma, utan den är också trendig och helt rätt. Det enda problemet med den är att det finns så otroligt många snygga modeller av den att valet kan bli svårt och några saker att tänka på när man väljer pälsmössa är dessa:

  • Det kan vara svårt att välja färg på mössan, men det bästa sättet brukar vara att helt enkelt matcha den med sin vinterjacka. Har man en svart jacka så passar oftast en svart eller grå variant bäst, medan en vit vinterjacka är fin tillsammans med en brun.
  • Köp en i fuskpäls! Det är tyvärr många djur som under tråkiga förhållanden får sätta livet till för pälsindustrin. Stöd inte det och välj en i syntetmaterial.
  • Beroende på vilken huvudform man har så är storleken på huvudbonaden olika smickrande. På den här punkten får man gå lite på känsla, men det kan vara bra att ha det i åtanke.

Med den här listan i bakhuvudet så kommer inköpet av en snygg pälsmössa att gå som en dans. Lycka till med shoppingen!