Mode på täckbyxor

En av de stora utmaningarna med vinterkläder är hur man ska behålla sin stil men ändå förhålla sig till praktiska funktioner. Ofta väljer man bort stilen med tanken att det viktigaste är att hålla sig varm.

Från 60-tal till idag

Tittar man täckbyxor och hur utvecklingen av dem ser man att det alltid har funnits en modeaspekt. På 60 och 70-talen var det så tajta, vadderade överdragsbyxor som möjligt. 80 talets skidbyxor var en färgexplosion och hade en mer luftig karaktär. De pösiga byxorna plockades även upp av designers på 90-talet med snowboardboomen. På 2000 talets början är det lite svårare att peka ut en specifik trend förutom att de material och funktioner som oftast återfinns i extremsporternas och de mer professionella sammanhangen började dyka upp bland allmänheten. En aktiv livsstil blev mer attraktiv och därigenom blev det snyggaste att ha på sig även det mest praktiska.

Dagens trender – Funktionalitet

Just nu kan man se en tillbakagång till nittiotalets pösigare täckbyxor där även hängslen inte är nödvändiga. Men man kan även se de riktigt tajta täckbyxorna komma tillbaka, mest i skidbacken. Färgerna kommer även de tillbaka men kanske då mest hos den modige. Överlag är det dock mörkare färger som dominerar.

Det kan vara svårt att peka på en specifik trend just nu men som jag tidigare nämnde, finns det en tydlig trend där vi tar oss till stilen från en mer professionell extremsport. Vår vardag har kanske blivit mer krävande och därigenom kräver vi mer av kläderna.  En funktionell vinterklädsel vittnar om en aktiv livsstil och blir därigenom den mest attraktiva stilen. Att ta på sig täckbyxor och gå ner på stan är inte exklusivt för dem som bor i fjällen längre. Tvärtom kan man mer och mer se att funktionsklädet letar sig överallt. Även bland dem som kanske aldrig tidigare ens tänkt tankenatt ha ett par täckbyxor på sig. Man kan säga att just nu är funktion på högsta modet.