Vilka täckbyxor är bäst: Snowboardbyxor eller skidbyxor?

snowboardbyxaTäckbyxor kallas ibland även termobyxor och är en överdragsbyxa som ofta används i diverse vintersporter. Men man måste inte vara en idrottare för att ha ett behov av tåliga och varma täckbyxor. Det finns många att välja på om man står i valet att köpa. Vad är bäst av snowboardbyxor och skidbyxor, och vad är det egentligen för skillnad?

Snowboardbyxor – om du vill röra dig fritt

En snowboardbyxa får inte sitta åt. Tvärt om måste man kunna röra sig fritt med hela kroppen. Såväl ben som armar, måste kunna röra på sig utan problem för att en snowboardåkare ska kunna svänga, ta tag i brädan och utföra sin sport på bästa vis. Införskaffar du dig ett par täckbyxor utrustade för snowboard ska passformen och rörelseförmågan vara av högsta klass, annars har man valt fel storlek eller modell. Till skillnad från skidbyxor har snowboardbyxor i större grad en tanke på fickor för liftkort, samt att de är förstärkta vid rumpa och knän. Lite tåligare, med andra ord.

Skidbyxor – nättare och lättare

Det är inte ovanligt att skidbyxor är både smidigare och lite lättare att bära, än snowboardbyxor. Det är en funktionsplagg för en bekväm skidtur, utan större hänsyn till att vinteridrottaren riskerar att sätta sig eller ramla i blötsnö. Fokus i skidbyxorna som täckbyxor ligger ofta på en god rörlighet anpassad skidor, i ett kvalitetsmaterial som håller ute kyla samtidigt som det leder bort fukt och överflödig värme. Skidbyxor kan ofta hittas i billigare prisklasser än snowboardbyxor.

Hängslemodellen

Täckbyxor så som snowboardbyxor och skidbyxor är inte sällan rustade med hängslen. Detta ses ofta som positivt i aktiva sporter, som snowboard och skidor, och hjälper till att hålla ytterkläderna på plats. Det skyddar också mot att kall luft riskerar att blåsa in på rygg och mage.